Rigtig mange års resultater fra salmonella-overvågning af grisebesætningerne har vist, at forekomsten i besætningerne i de senere år har vist et stabilt niveau. Det samme gælder forekomsten i det ferske grisekød (slagtekroppe), som har holdt sig omkring 1 %. Også antallet af mennesker, der er blevet syge af dansk grisekød, har de senere år ligget stabilt lavt.
På den baggrund har Fødevarestyrelsen den 1. oktober 2024 sendt en revideret bekendtgørelse i høring, hvori overvågningen af besætningerne bortfalder. Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. januar 2025. Indsatsen for at sikre lav forekomst af Salmonella i det danske grisekød vil fremover alene ligge på slagterierne.
Hvad betyder det
Når den reviderede bekendtgørelse træder i kraft den 1. januar 2025, vil besætningsovervågningen stoppe. Det betyder, at følgende ophører:
Fødevarestyrelsen giver dispensation
Fødevarestyrelsen har besluttet, at der pr. 1. oktober gives dispensation for følgende:
Dispensationen gælder for krav givet efter 1. oktober, men også bagudrettet for prøver, som endnu ikke er udtaget.
Hvorfor tør vi tage dette skridt
Som nævnt er der indsamlet rigtig mange gode data for de forskellige besætningskategorier over årene. Beregninger på baggrund af disse data har vist, at en fordobling af serologisk positive prøver i besætningerne vil medføre en stigning i salmonellaforekomsten på slagtekroppe fra 0,8 % til 1,0 %.
Beregninger har ligeledes vist, at en meget høj andel af slagtegrisebesætningerne allerede er positive for Salmonella. Der vurderes derfor ikke at være risiko for en markant stigning i antallet af positive besætninger.
Endvidere vurderes det, at langt de fleste salmonellareducerende tiltag, der er iværksat i besætningerne (hjemmeblandet foder/vådfoder og biosikkerhedstiltag) vil blive bibeholdt, da de har en positiv effekt på besætningens generelle sundhed eller er det mest rentable.
Spørgsmål kan rettes til Landbrug & Fødevarer:
Vibeke Møgelmose, vim@lf.dk, Mobil: 2279 8037
Jan Dahl, jd@lf.dk, Mobil: 2463 5877